1959 – 2019 Επετειακό Έτος Εορτασμού 60 Χρόνων Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΤE

Το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης γιορτάζει εφέτος 60 χρόνια αδιάλειπτης προσφοράς στον χώρο της Ελληνικής Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Ήταν 1959 όταν ιδρύθηκε ως Τμήμα της Σχολής Υπομηχανικών Θεσσαλονίκης υπό την εποπτεία του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου έχοντας 4 έτη σπουδών αποκαλούμενο κι ως το «Μικρό Πολυτεχνείο», ενώ στην πορεία του λειτούργησε ως ανεξάρτητη Ανωτέρα Σχολή Υπομηχανικών στον θεσμό των ΚΑΤΕ και ΚΑΤΕΕ, ως Τμήμα Πολιτικών Έργων Υποδομής στο θεσμό των ΤΕΙ και σήμερα ως Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ.

Ως κομμάτι της ιστορίας του Τμήματος στο χώρο της Ελληνικής Ανώτατης Εκπαίδευσης  καταγράφεται η πρωτοπόρα για την εποχή πεζή πορεία των σπουδαστών του Τμήματος από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1960, αποκαλούμενη η «Πορεία του Αιώνα», στην προσπάθειά για αναγνώριση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων. Ήταν το Τμήμα που μαζί με το αντίστοιχο των Αθηνών θέσπισε ιστορικά και καταξίωσε επιστημονικά την έννοια του Τεχνολόγου Μηχανικού, αποτελώντας τη βάση του θεσμού των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Σήμερα, μεγάλες εξειδικεύσεις του Τμήματος είναι έργα:

  • Τεχνικά (κτίρια, γέφυρες)
  • Συγκοινωνιακά (οδοί, σιδηροδρομικές γραμμές, αεροδρόμια)
  • Υδραυλικά (δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, άρδευσης, έργα καθαρισμού και επεξεργασίας νερού και υγρών αποβλήτων)
  • Παράκτια (λιμάνια, έργα προστασίας ακτών) και Υπεράκτια (offshore structures)
  • Γεωτεχνικά (σήραγγες, υπόγεια έργα, cut&cover, επιφανειακές και βαθιές εκσκαφές)
  • Έργα Περιβαλλοντικού σχεδιασμού, προστασίας, διαχείρισης και αποκατάστασης του περιβάλλοντος (ΧΑΔΑ, ΧΥΤΑ)
  • Έργα κατασκευής Έξυπνων Πόλεων (Smart Cities)

Το άριστο επίπεδο γνώσεων των 3500 αποφοίτων διατήρησαν τη φήμη του Τμήματος γι αυτό και συνεχίζουν να στελεχώνουν εταιρείες μελέτης, κατασκευής, διαχείρισης και συντήρησης κορυφαίων έργων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ αρκετοί απόφοιτοι στρέφονται προς την έρευνα και την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία. Ενδεικτικά απόφοιτοί μας είναι στελέχη εταιριών όπως η Ove Arup (ΗΒ), Bechtel (ΗΒ), Emirates Nuclear Energy Corporation (ΗΑΕ), SWECO (Σουηδία), COWI (Δανίας), Αττικό Μετρό, Εγνατία Οδός, Νέα Οδός, ΕΥΑΘ, ΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ, J&P κα.

Στα εργαστήρια του Τμήματος διενεργείται πειραματική έρευνα σε σύγχρονα υλικά, στην αντισεισμική συμπεριφορά σκυροδεμάτων υψηλής αντοχής, στη βελτίωση εδαφών, σε πετρώματα, σε ιοντίζουσα ακτινοβολία φυσικών και δομικών υλικών, στη διαχείριση κινδύνου κατολισθήσεων, στην εικονική πραγματικότητα, στην προσομοίωση κυματισμών, στο θαλάσσιο περιβάλλον γι αυτό οι επιστημονικές δημοσιεύσεις είναι πειραματικές εργασίες κάτι που διαπιστωμένα βοηθάει τους αποφοίτους μας στις μεταπτυχιακές τους σπουδές και για να κερδίσουν υποτροφίες για την εκπόνηση διδακτορικών διατριβών.

Το Τμήμα έχει τέσσερα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών:

Το ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό του Τμήματος σας καλωσορίζει σε ένα από τα μακροβιότερα και πιο ιστορικά Τμήματα των Ελληνικών ΑΕΙ και σας ευχόμαστε υγεία, καλή πρόοδο και επιτυχία στις σπουδές σας.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος

Δημήτριος Κωνσταντινίδης Dipl(Eng), MSc, PhD, DIC, EURING

Καθηγητής